Column

Beer.

Wij hebben zelf 3 honden. Eén daarvan is Beer, een border collie. Het probleem met Beer is dat hij geboren is met een te groot hart. Daar zijn we pas achter gekomen toen hij al ongeveer 2 jaar oud was. Het viel ons steeds weer op dat hij niet mee kon komen met de andere honden. Hij was zo snel uitgeput en snakte soms gewoon naar adem. Ook at hij slecht. Zijn vacht zag er slecht uit, dof en erg vlassig. We waren altijd bang dat hij epilepsie zou krijgen omdat er al 2 broertjes van hem hieraan zijn overleden. Epilepsie komt vrij veel voor bij border collies. Op een gegeven moment zijn we met hem naar de dierenarts gegaan en hebben om nader onderzoek gevraagd omdat er eigenlijk geen ruis om het hart te horen was. Nadat er een hartfoto was gemaakt kwam aan het licht dat Beer een hartdoorsnede heeft van 26 cm terwijl dit normaal gesproken bij hem maar 19 cm had moeten zijn.

We zijn op advies van onze dierenarts naar de Wagenrenk in Wageningen gegaan. Hier zijn we heel vriendelijk ontvangen en is er een echo gemaakt om te kijken of de hartkleppen niet lekte. Ook heeft hij 24 uur een kastje meegedragen om zijn hartritme te meten. Gelukkig heeft hij geen lekkende hartkleppen. Het hart van Beer heeft moeite om van het ene gedrag in het andere over te stappen. Als hij van een rennende beweging overgaat op een liggende of andersom dan heeft het hart van hem daar meer tijd voor nodig als dat een gezonde hond dit zou hebben.
We hebben nu medicijnen die dagelijks krijgt en gelukkig kan hij er oud mee worden. Behendigheid dat gaat helaas niet meer.

Toch zat het me niet lekker en hoopte ik dat er wat aan die vacht te doen was en te proberen om hem meer van het leven te kunnen laten genieten. Toen ik hoorde dat de dierfaculteit in Wageningen een onderzoek ging doen naar vers vlees in plaats van brokken hebben we Beer aangemeld. We hebben meegedaan met dit onderzoek maar ook hier kwam voor Beer geen verbetering uit.

Van huis uit staan wij open voor homeopathie en omdat Beer erg veel stress heeft en snel uit valt naar andere honden hebben we hem al op jonge leeftijd Nux Vomica D30 korrels gegeven wat erg goed helpt. Dat was voor mij een reden om me aan te melden voor de lezing van Heidi Driessen. Zij is een klassieke homeopaat voor dieren. Na deze lezing ben ik nog enthousiaster geworden dan ik al was en hebben we samen, bij ons thuis, het leven van Beer doorgenomen. Beer wordt nu sinds 1 maand onder haar begeleiding behandeld. Het grappige is dat de meeste middelen via ruiken worden gegeven. De middelen zitten in een piep klein flesje daar schud je mee (Heidi zegt hoeveel keer dit moet) en daarna wordt het 1 seconde onder de neus van Beer gehouden en is het klaar voor die dag. Natuurlijk is per kwaal verschillend welke middelen, hoeveel keer schudden en hoeveel keer per dag dit gegeven moet worden. De vacht van Beer begint te veranderen. Op zijn rug zijn de haren zachter geworden en hij begint weer te glanzen. Beer heeft altijd moeite gehad om zich te laten borstelen en om geaaid te worden over zijn flanken. Het borstelen gaat al beter en het verstijven tijdens het aaien over zijn flanken wordt minder.Ook het uitvallen naar andere honden, met name naar mijn 2 andere honden blijft weg. Ik moet hierbij zeggen dat we tijdens het vleesonderzoek waren gestopt met de Nux Vomica en na enkele weken kwam het agressieve gedrag terug. Wij zijn toen direct weer gestart met de korrels en na enkel dagen was het weer de lieve Beer. Heidi heeft dit meegenomen in haar behandelplan.

De medicijnen van de dierenarts zal hij altijd moeten innemen want homeopathie kan het hart niet verkleinen maar we zijn dolblij dat we de goede weg in zijn geslagen op het gebied van zijn vacht, gedrag, eetlust en straks hopelijk ook zijn uithoudingsvermogen. We zijn pas 1 maand bezig dus er kan nog heel veel gebeuren.

Heeft uw hond een huidprobleem, is hij bang voor vuurwerk en onweer, gedraagt hij zich gestresst, heeft hij darmproblemen of andere vervelende problemen waar u hem van af wilt helpen bel dan ook eens vrijblijvend naar een dierenhomeopaat. Wij zijn heel blij dat we Heidi hebben gevonden.

Jolanda