Column

Bezint eer ge begint.

Veel mensen kopen in een opwelling een hond. Onvoorbereid stappen ze in een avontuur en als dit avontuur niet goed loopt dan doen ze de hond weer net zo makkelijk weg. En zo is er weer een hond de dupe geworden van een niet goed overwogen beslissing en moet op zoek naar een nieuwe baas.

Een tijdje geleden werd ik gebeld voor informatie over de puppycursus. Diezelfde avond konden ze toevallig terecht. De man vroeg deze avond direct hoe hij zijn pup kon leren niet op te springen, niet aan handen te bijten, goed te laten luisteren en niet met schoenen te laten spelen. Ik legde uit dat dit wel tijd nodig heeft en dat we dat allemaal gingen behandelen en dat de schoenen gewoon netjes opgeruimd dienen te worden. Je kan niet alles tegelijk verwachten van een pup. De eerste maanden ben je gewoon erg druk met zindelijk worden en alle dingen die hij ook vroeg. Je zal langzaam zien dat het pupje steeds beter begrijpt wat wel en niet mag en dus beter gaat luisteren.

Omdat hij zoveel vragen had vroeg ik hem of hij na de les even wilde blijven. Hij legde uit dat ze een erg druk en groot gezin hadden en eigenlijk weinig of geen tijd hadden om de pup op te voeden.

Een paar dagen later wordt ik door hem gebeld met de vraag of ik misschien de hond zindelijk wil maken en opvoeden voor hem en dat hij hem dan over een week of 2 weer zou kunnen ophalen. Ik heb hem uitgelegd dat ik dit niet doe en dat dit ook niet zomaar kan.
Hij ging verder informeren en vond iemand die dat wel wilde doen. Na een paar weken kon hij de hond weer ophalen en zou weer op cursus komen. Helaas ik heb nooit meer iets van hem vernomen.

Wat ik hiermee wil uitleggen is dat u héél goed moet nadenken over de aanschaf en opvoeding van een hond vóór u aan een hond begint. U heeft er echt een gezinslid bij die ook aandacht en verzorging nodig heeft. Een hond kost geld, moet opgevoed en uitgelaten worden. Als u met vakantie gaat wat doet u dan met de hond? Er moet op tijd een pension geregeld worden want in de top weken zitten de pensions vol. En wat dan; binden we hem dan aan een boom in het bos? Of dumpen we hem maar gewoon uit de auto?

Maak een overzicht van de kosten en zoek een ras welke bij uw gezin en de karakters van de diverse gezinsleden past. Hoeveel tijd kunt u aan de hond geven en wat voor activiteiten wilt u met de hond gaan doen. Kijk naar de diverse medische afwijkingen die bij dat bepaalde ras veel voorkomen en bepaal of u dat ras nu nog wilt aanschaffen.
Deze meneer had een ras gekozen die ook nog eens super eigenwijs zijn en met heel veel en consequente training opgevoed diende te worden.

Koop geen dalmatiër omdat de film zo populair is of een chihuahua omdat die zo leuk klein is en in je handtas past.
Een dalmatëir is een hele drukke jonge hond waar menig hondenbezitter tureluurs van wordt. Een chihuahua is een kleine maar echte hond die echt als hond behandeld dient te worden anders wordt het een klein tirannetje in huis.

Gelukkig zijn er veel mensen die ons bellen voor advies en waarbij de hond écht een aanvulling van het gezin is. Laat u goed informeren en neem geen overhaaste beslissingen.
Een hond heeft recht op een goed en liefdevol leven. Als u goed voor uw hond bent dan krijgt u daar jarenlang héél veel liefde van uw hond voor terug.

Jolanda