Column

De biologische klok van dieren.

Een dier kan geen klok kijken, is dit inderdaad zo???? Ja, letterlijk kan een dier inderdaad geen klok kijken. Toch heeft elk dier een ritme in zijn leven waardoor hij op vaste tijden van de dag of de nacht zal slapen, eten, jagen of andere gedragingen zal verrichten.
We noemen dit de biologische klok van dieren.

Het weer speelt hier een belangrijke rol in, als we kijken naar de dieren die wegtrekken naar warme landen als het hier kouder wordt. Of de dieren die een winterslaap gaan houden als de winter zijn intrede doet. Zodra de lente er weer is en de temperatuur buiten stijgt ontwaken de winterslapers weer en komen de ganzen en andere trekvogels ook weer naar onze gebieden terug.

Maar als we kijken naar de dieren die het hele jaar door van ons mensen afhankelijk zijn voor het verkrijgen van voer of omdat ze verzorging nodig hebben, bijvoorbeeld het melken van de koeien en de geiten.
Wat doen deze dieren dan met hun instinctieve klok?

Sinds 1971 wordt in Nederland ieder voorjaar de zomertijd en ieder najaar de wintertijd ingesteld. De klok gaat dan een uur vooruit of een uur achteruit. Dit is destijds ingesteld om energie te besparen. Voor ons mensen wordt dit in een weekend gedaan zodat we nog een dagje aan dat uur tijdsverschil kunnen wennen. Het grappige is dat we vaak aan die ene dag niet genoeg hebben. Dit voorjaar werd ik op maandag door een paar klanten van de hondenuitlaatservice gebeld dat ze zich verslapen hadden. Wij mensen hebben dus ook tijd nodig om aan dit uur tijdsverschil te wennen. Kinderen kunnen het soms weken vol houden om 's morgens eerder wakker te worden en 's avonds niet in slaap kunnen komen.

Hoe zit dit dan bij onze dieren? Een mooi voorbeeld is mijn hond Casper. Hij krijgt 's avonds altijd om 17.00 uur eten. Als in het najaar de klok een uur vooruit wordt gezet begint hij om 16.00 uur te zeuren om eten. Ondanks dat hij, voor zijn gevoel, 's morgens ook een uur later eten krijgt. Dit houdt hij het hele winterseizoen vol. Als in het voorjaar de klok weer een uur wordt terug gezet heeft hij weer zijn zin. Voor zijn gevoel krijgt hij weer om 16.00 uur eten en zeurt het zomerseizoen niet meer voordat het ongeveer 17.00 uur is.

Hetzelfde geldt voor de koeien die gemolken moeten worden. Die weten niet dat die klok nu anders staat en willen niet wachten want ze zitten vol melk en willen dat kwijt. De boer zal hier dus toch rekening mee houden en op tijd zijn koeien melken.

Nu geldt dit niet alleen voor dat uur zomer- of wintertijd. Het geldt ook voor de dagen van de week. Als u de hele week niet met uw hond kan wandelen in het bos maar iedere zondagochtend om 9.00 uur uw hond roept en in de auto naar het bos gaat zal uw hond dit onthouden. De hele week is hij rustig maar op zondagochtend is hij vroeg uit de veren om u wakker te maken en klaar te staan voor de gezamenlijke boswandeling.
In onze hondenuitlaatservice maken we dit ook veel mee. Honden die bijvoorbeeld altijd op dinsdag en donderdag mee gaan zijn deze dagen al erg onrustig. Ze staan voor het raam te kijken of we er al aan komen. Terwijl de andere dagen van de week ze rustig in hun mand liggen te slapen.

Dit zijn nu een paar voorbeelden van mij maar aan u nu de taak om bij uw huisdieren ook eens te ontdekken wat voor ritme uw huisdieren hebben. Ik zou het erg leuk vinden als u mij die bevindingen mailt. Veel succes met de biologische klok van uw huisdier!

Jolanda