Column

Veilig fietsen met je hond.

Regelmatig kom ik mensen tegen die op de fiets zitten met de hond ernaast lopend. Heel erg gezellig en een goede manier om je hond de nodige beweging te geven. Mits dit wel op een verantwoorde manier gebeurd. En dat is nu waar ik graag iets over wil vertellen. Ik moet me vaak inhouden om bepaalde mensen geen ongevraagde adviezen te geven als ik ze tegenkom met hun hond rennend naast zich met een temperatuur van bijvoorbeeld 25 graden Celsius. Waarom zijn deze goede bedoelingen van de baas nu juist super slecht voor de hond? Dat zal ik uitleggen.

Een hond kan minder goed zijn warmte kwijt dan wij mensen. Hij heeft alleen zijn tong en voetzolen om te transpireren en raakt snel oververhit wat de dood van de hond kan betekenen. Laat uw hond niet naast de fiets lopen als de buitentemperatuur hoger is dan 20 graden Celsius. Bij zomerse dagen van 30 graden Celsius is het in de avond heerlijk om nog een stukje te gaan fietsen. Zonder hond alstublieft. Het wegdek (asfalt) is dan nog veel te heet voor zijn voetzolen waardoor hij deze verbrand. De hond mee in een fietskar of mandje kan dan een alternatief zijn. Neem wel vers water mee.

Een hond die aan de riem of springer meeloopt naast de fiets mag niet rennen (galop). Dit is erg slecht voor de rug van de hond. Laat hem altijd in looppas (draf) naast de fiets lopen. Als hij erg enthousiast van start gaat, praat dan met hem en rem af zodat hij terug gaat in de draf. Laat de hond weten dat hij nu braaf is.

Laat uw hond eerst zijn behoefte doen voordat u gaat fietsen. Door het lopen wordt zijn stoelgang op gang gebracht en als hij plotseling moet poepen sleurt hij u van de fiets af of stopt en gaat midden op de weg zitten poepen, met alle gevolgen van dien.

Laat uw hond altijd rechts naast de fiets lopen. Dit is veiliger m.b.t. het overige verkeer. Laat uw hond niet in de goot lopen maar net er naast. In de goot liggen soms scherpe voorwerpen waardoor uw hond de voetzolen kan beschadigen.

Het is veilig als de hond gaat zitten als u bijvoorbeeld moet stoppen bij een stoplicht. Leer daarom uw hond te gaan zitten als u stil staat. Beloon hem met een brok en uw stem. De brok bouwt u af en uw stem heeft u altijd bij u.

Ook links en rechts af is te leren. Wanneer u wandelt, met uw hond aan de lijn, zegt u bij het links afgaan. "de naam van de hond en links" en u beloont hem met uw stem en een brokje. Dit doet u natuurlijk ook met rechts af gaan. U zult merken dat dit met fietsen erg van pas komt.

Zorg dat de lengte van de riem zodanig is dat de hond niet voor of achter het wiel van de fiets langs kan. Wikkel de riem niet om uw hand, mocht er iets misgaan dan wordt u in ieder geval niet omver getrokken. Gebruik absoluut nooit een uittrekriem (flexlijn). De springer is een goed hulpmiddel tijdens het fietsen, dat speciaal ontworpen is om veiliger te kunnen fietsen met uw hond en past op iedere fiets. De voordelen van de springer zijn o.a. dat u altijd 2 handen aan het stuur kunt houden en de hond heeft altijd dezelfde hoeveelheid riem, zodat hij niet voor of achter de fiets kan komen. Mocht er een paaltje tussen u en de hond komen dan schiet de springer los om ongelukken te voorkomen. Wanneer de springer niet gebruikt wordt is deze met een simpele splitpen te verwijderen. De springer is bij Pets Place te koop.

Bij thuiskomst controleert u de nagels op slijtage en de voetzolen op beschadigingen en laat de hond heel kort wat water drinken. Na ongeveer een kwartier mag de hond naar behoefte drinken. Waarom is dit belangrijk? De hond heeft dorst gekregen van het wandelen naast de fiets en begint te drinken maar weet dan vaak niet meer van ophouden waardoor hij of zij een enorme plens water in de maag krijgt. Er bestaat dan een kans op een maagtorsie. Een maagtorsie is een kanteling van de maag waardoor alle aan- en afvoerwegen afgekneld worden. De maag zwelt erg op en als er niet snel ingegrepen wordt zal de hond sterven. Dit is ook de reden waarom we onze honden 2 of 3 keer per dag eten geven en niet het hele portie van de dag in 1 keer.

Jolanda