Column

Wat is het doel van een halsband?

Tijdens de Tour de France van dit jaar is er een valpartij ontstaan waarbij diverse wielrenners gewond zijn geraakt. Deze valpartij is ontstaan door een hond die uit zijn halsband is geschoten en in paniek het parcours is opgerend.

Een vriendin van mij had haar hond meegenomen toen ze haar zoontje ging aanmoedigen tijdens zijn voetbalwedstrijd. De hond, die helemaal verzot is op ballen, zag de voetbal en rukte zich uit zijn halsband. De hond rende het veld op een pakte de bal om er mee te gaan spelen. Mijn vriendin kreeg de volle laag van de scheidsrechter en kreeg haar hond met moeite weer bij zich.

We doen onze hond een halsband om zijn nek om er voor te zorgen dat hij niets of niemand in gevaar kan brengen. Dat we de hond bij ons kunnen houden. Omdat veel eigenaren de halsband te los om de nek van de hond doen kan deze over de kop schieten met alle gevolgen van dien.

Stoffen halsbanden rekken uit en gaan daardoor vanzelf steeds losser zitten. Het beste is om een leren halsband met een ijzeren gesp te kopen en deze in de winkel om te passen bij de desbetreffende hond. Een halsband kan wel op de groei gekocht worden maar laat er dan een paar gaatjes bijmaken zodat deze altijd goed zit. Wordt de nek van de hond te dik dan moet er tijdig een nieuwe halsband gekocht worden. Om te testen of de halsband niet te groot is kunt u zelf proberen om deze over zijn oren te trekken. Dit mag absoluut niet lukken. Om te testen of de halsband niet te strak zit steekt u uw vingers tussen de halsband en de nek van de hond. U moet daar 2 vingers tussen kunnen steken. Kan dit niet dan zit de halsband te strak. Kunt u meerdere vingers met gemak ertussen steken dan zit de halsband veel te los.

Een hond voelt de spanning van zijn baas waardoor ook de hond erg gestrest wordt. Als er dan aan zijn halsband wordt getrokken kan de hond uit die situatie willen ontsnappen. Als dit lukt verstart hij waardoor hij stil blijft staan en dus niet kan komen als hij geroepen wordt. Of hij vlucht en weet dan zelf niet meer waar hij naar toe rent.
In het geval van de hond die achter de voetbal aan rent is het anders. Deze hond weet dat hij los kan komen als hij naar achteren loopt en vervolgens even flink met zijn hoofd schut. Dit heeft hij uit ervaring geleerd. Dat komt hem nu goed van pas want hij wil dolgraag naar die bal toe.

Denkt u nu niet meteen dat een slipketting dan een oplossing is omdat die nooit van zijn kop af kan schieten en dat daarom alle honden voortaan maar een slipketting om moeten. Dit is een zeer foute gedachte. Ik zal u in de column van de maand augustus uitleggen waarom dit geen goed idee is.

Er zijn ook honden die last van hun luchtwegen krijgen van een halsband. Of honden (bijvoorbeeld de Engelse Bulldog) die geen geschikte nek hebben voor een halsband. Voor deze honden zijn tuigen te koop. Ook deze moeten de juiste maat hebben zodat ze niet los kunnen schieten.

Jolanda