Column

Help mijn hond is weg.

Het gebeurt nog wel eens dat baasjes hun hond kwijt raken. Dit kan overal gebeuren. In het bos hoort de hond op de baas te letten en niet andersom.
Natuurlijk doen wij dat als baas wel maar probeer zo min mogelijk uw hond te roepen. Zo leert uw hond dat hij op u moet letten ook al is hij druk aan het snuffelen. Als wij de hond te vaak roepen gaat de hond ervan uit dat u wel op hem let en daardoor kunnen we hem makkelijker kwijtraken.
Houdt hem wel in de gaten want er lopen nog wel eens hondendieven in het bos. Deze honden worden van u gestolen en weer verkocht.

Als u op vakantie gaat mogen veel honden ook uit logeren. Familie, vrienden of de fokker willen uw hond wel een paar weken in huis nemen. Toch hebben veel honden heimwee naar hun baas en proberen daarom te ontsnappen en de weg naar huis te gaan zoeken. We lezen wel eens in de krant dat een hond na vele omzwervingen ineens weer bij de baas op de stoep staat.

In Nederland is het verplicht om uw hond van een chip te laten voorzien. Het NDG (Nederlandse Databank Gezelschapdieren) houdt bij welke chip bij welke eigenaar hoort. De dierenambulance en iedere dierenarts is in het bezit van een apparaat wat de chip kan aflezen en zo kan via het NDG de eigenaar opgespoord worden.

Wanneer het u overkomt dat uw huisdier weg is belt u dan allereerst de dierenambulance, Amivedi en het dierenasiel in de buurt. De hond zal proberen naar de plek terug te gaan waar hij u is kwijt geraakt of proberen naar huis terug te gaan. Laat bijvoorbeeld een opgevouwen (hierdoor blijft uw lucht er langer in zitten) kledingstuk van u achter op de plek waar u hem voor het laatst gezien hebt. Hang in de omgeving overal briefjes met een foto erbij op, hier wordt vaak op gereageerd.

Een hond die bijvoorbeeld in een kuil is gevallen of in een hol is gekropen waar hij niet meer uit kan is erg moeilijk te vinden. Vaak lopen de baasjes roepend door het bos in de hoop dat hun hond zal gaan blaffen als hij hun stem hoort. Het eigenaardige is dat een hond die in een kuil of hol zit juist stil gaat houden als hij wat hoort, hij denkt op zo'n moment dat u hem gevonden heeft. Wees dus muisstil en luister goed of u gejank hoort of zacht geblaf, loop op het geluid af zonder iets te roepen. Zo kunt u hem hopelijk weer terug vinden.

Jolanda