Column

De hond mag mee in de auto.

Het is erg gezellig als de hond mee mag in de auto, mits hij zich natuurlijk wel gedraagt. Daar is een goede voorbereiding voor nodig welke zo vroeg mogelijk in het leven van uw hond moet beginnen. Tijdens de diverse cursussen oefenen we hoe men het beste de hond in de auto kan tillen en hoe we de hond veilig kunnen vervoeren. Enkele veilige manieren zijn; in de bench, met een tuigje om in de gordels op de achterbank of achter in de auto met een hondenrek er tussen. In het begin maken we een klein autoritje naar bijvoorbeeld de brievenbus of even tanken. Een klein ritje door het dorp waarbij zacht over de drempels word gereden kan ook. Om te wennen kunt u de hond in de auto zetten tijdens het poetsen van de auto of het uitzuigen van de auto. Zo zit hij toch al in de auto maar zonder dat deze geluid maakt of rijdt.

Wagenziekte komt veel voor bij mensen maar ook bij onze honden. Er zijn eventueel tabletjes te verkrijgen tegen wagenziekte maar het helpt ook nog wel eens als u de bench op de bodem van de auto zet in plaats van achterin de auto. Of om de bench op de passagiersstoel vast te zetten en hem zo voorin bij u te hebben. Gaat de hond aandacht vragen dan negeert u hem. Geef uw hond geen eten net voordat u een autorit gaat maken en laat de hond goed uit. Laat de eerste ritjes niet naar de dierenarts zijn waar hij bijvoorbeeld een inenting krijgt. Dit is geen leuk uitje wat niet erg motiverend werkt. Maar alleen maar leuke ritjes naar het bos zorgen voor zoveel opwinding en stress tijdens de autorit dat ook dit niet verstandig is. Wissel het af. Zo weet de hond niet waar jullie naar toe gaan en zal hij rustig zijn en afwachten. Mocht de opwinding erg groot zijn tijdens een autorit dan stopt u de auto op een veilige plek en wacht u tot uw hond weer rustig is daarna rijd u verder. Word uw hond niet rustig en u wilde naar het bos gaan dan kunt u overwegen om terug naar huis te gaan en niet op de opwinding van uw hond in te gaan. Neemt u wat water en een oude handdoek mee om hem na de wandeling te verzorgen.

Laat uw hond, als het niet anders kan, zo kort mogelijk alleen achter in de auto. Het is belangrijk om dan de ramen van de auto een stukje open te zetten. Zet uw auto in de schaduw en bedenk daarbij hoelang u weg blijft. Staat de auto nog steeds in de schaduw als u terug komt???? Omdat een hond alleen warmte kwijt kan via het hijgen en zijn voetzolen raakt hij snel oververhit. Hij begint eerst hevig te hijgen, te spugen raakt bewusteloos en met de dood tot gevolg. Zijn bloed gaat letterlijk koken. Dit komt omdat hij het zo warm krijgt en deze warmte niet meer kwijt kan. Dit alles kan in een half uur gebeuren. U begrijpt dat het erg belangrijk is om de auto van binnen koel te houden als u daar uw hond even in wilt achterlaten.

Wanneer u uw hond mee wilt nemen in de auto naar een vakantiebestemming in het buitenland dan moet u met nog meer zaken rekening houden. Informeer welke inentingen uw hond nodig heeft voor het vakantie land van uw keuze en of de hond niet eerst in quarantaine moet bij aankomst in het land van bestemming. Informeert u ook of daar teken of zandvliegjes voorkomen en zoek de plaatselijke dierenarts op. Dit voorkomt een hoop zoekwerk als u de dierenarts dringend nodig heeft. Onderweg naar uw vakantiebestemming stopt u regelmatig om de hond uit te laten. Houd uw hond aan de lijn, het is een onbekende omgeving met vaak veel verkeer. In de auto kunt u, onder het rijden, in de schaduw zitten maar zit uw hond dat ook??? Geef uw hond regelmatig vers water te drinken. Gaat u met een tent of caravan op vakantie? Laat de hond niet alleen in de tent of de caravan als u naar het strand gaat bijvoorbeeld. Het wordt veel te warm voor uw hond. De gevolgen heeft u hierboven gelezen.

Mijn advies is denk goed na voordat u besluit uw hond mee te nemen naar het buitenland. Zoek een goed hondenpension of misschien is er een familielid waar uw hond mag logeren.

Jolanda