Column

Joggen met en zonder hond.

Het hele jaar door komen wij overal joggers tegen. Soms in groepsverband of met z'n tweeën, maar ook alleen, al joggend achter de kinderwagen of samen met de hond.

Joggen samen met je hond is gezellig en goed voor allebei. Bedenk wel dat zowel de mens als de hond zijn conditie moet opbouwen. Als u zelf al op een bepaald niveau zit en u bedenkt dat uw hond wel met u mee kan gaan joggen om wat kilo's kwijt te raken, dat dit niet gelijk op hetzelfde niveau kan als waar u op traint. De hond kan op deze manier makkelijk een blessure oplopen en de dagen erna erg veel spierpijn hebben.

Samen opbouwen dus!

Nu is er een keuze tussen joggen met de hond er los naast lopend of joggen met de hond naast u aan de lijn. In de bebouwde kom zal men al snel kiezen voor aan de lijn. Er zijn speciale lijnen te koop die hiervoor speciaal ontworpen zijn. Informeert u hiernaar bij de dierenspeciaalzaak. Gebruik géén flexilijn tijdens het joggen. Dit is erg onhandig en gevaarlijk. Het voordeel van joggen met de hond aan de lijn is dat u altijd controle heeft over de hond en in de meeste dorpen en steden mogen de honden niet los lopen in de bebouwde kom. U laat de hond op deze manier een bepaald tempo lopen die constant is. Dit is een goede manier om de conditie rustig op te bouwen, mits u zich beiden aan een goed schema houdt.

In het bos komen we veel joggers tegen die hun hond los mee laten lopen. Jammer genoeg laten deze joggers hun hond óók los lopen op de paden waar dit helemaal niet is toegestaan. Dit is een kwalijke zaak. En wil hierbij een dringend beroep doen op alle joggers met hond om op te letten waar het wél en niet is toegestaan uw hond los te laten en zich hieraan te houden. U riskeert een bekeuring van 70 euro en het in het bos levend wild komt in gevaar door uw loslopende hond. En zegt u niet "mijn hond rent geen wild achterna", want 99 % van de honden die een dier zien weg vluchten gaat er achteraan. Dit is een hele natuurlijke reactie van de hond. Alleen willen we dit niet hebben op plaatsen waar het niet is toegestaan om uw hond los te laten.

Bent u aan het joggen in een gebied waar de hond wél los mag lopen zien we het volgende regelmatig gebeuren:
- Eerst komt de hond aanrennen en 5 minuten later de jogger.
- De hond gaat naar een andere hond toe en begint hevig aan de kont van die hond te snuffelen. De baas kijkt rond waar de eigenaar is en begint de hond weg te jagen. Haar hond zit immers wél aan de riem en begint uit te vallen naar de loslopende hond van de jogger die eindelijk in de verte aan komt rennen.
- Maar de jogger stopt niet om zijn hond te halen, nee hij of zij rent door en de hond blijft nog steeds bij de niet blije hond hangen.
- De vrouw van de aangelijnde hond raakt geïrriteerd en roept naar de jogger om hulp.
- Het enige wat de jogger doet is de naam van zijn hond roepen en door joggen.
- Uiteindelijk is de jogger weer uit zicht en rent de hond weg om zijn baas achterna te gaan. De vrouw blijft boos achter met een hond die weer terug bij af is in de training van de vrouw om hem aan andere honden te laten wennen.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn van joggen met je hond? Uw medemens hoeft toch geen hinder te ondervinden van uw hardloopsessie?

Jolanda

Wilt u Jolanda's column delen met uw twitter vrienden klik dan op deze "tweet button"