Column

Een maagkanteling bij de hond.

Een maagkanteling, ook wel maagdraaiing of maagtorsie genoemd, bij de hond is een levensbedreigende aandoening. Omdat deze aandoening toch vaak voorkomt wil ik u uitleggen wat de symptomen zijn en dat haast geboden is om het leven van de hond te redden.
Een maagkanteling kan bij iedere hond voorkomen maar de middelgrote en grote rassen, zoals bijvoorbeeld de Duitse Dog, Ierse Setter, Dobermann, hebben er vaker last van als de kleine rassen. Erfelijkheid speelt ook een rol.

Wat gebeurt er nu bij een maagkanteling?
De maag zwelt op en daarna draait de maag zodat alle aan- en afvoerwegen worden afgesloten. Doordat de andere organen geen bloedtoevoer meer krijgen sterven deze organen af. De maagsappen blijven hun werk doen maar omdat het voedsel de maag niet meer uit kan zwelt de maag op. Uiteindelijk barst de maag open.

De symptomen van een maagkanteling zijn o.a. kokhalzen, kwijlen, de hond is erg onrustig of wordt erg lusteloos. Ze krijgen een hele opgezwollen buik. Ze hebben erg veel pijn en als er niet snel wordt ingegrepen raakt de hond in een shock en sterft.
De dierenarts zal proberen met een sonde de maag te draaien. Lukt dit niet dan zal hij operatief de maag draaien en vast zetten. Haast is geboden want de schade aan de andere organen kan er voor zorgen dat de hond ook de dagen na de operatie in kritieke toestand verkeerd en alsnog kan overlijden. Met medicijnen en vocht toediening hoopt de dierenarts de hond te redden. Het is dan ook belangrijk dat de eigenaar van de hond de symptomen herkend en snel actie onderneemt. IEDERE MINUUT TELT.

Wat zijn de oorzaken van een maagkanteling?
Erfelijkheid noemde we al en de middel grote- en grote rassen ook maar er zijn meer oorzaken. Teveel eten in é én keer of teveel drinken in é én keer kan een maagkanteling veroorzaken. Een lange wandeling of zwempartij net na het eten of wanneer de hond lekker gaat liggen rollen over de grond net na het eten is de kans op een maagkanteling groter.

Bij de Duitse Dog waar erfelijk bewezen is dat de kans op een maagkanteling groot is wordt vaak preventief de maag vastgemaakt aan de buikwand.

Mocht uw hond plotseling de hierboven genoemde symptomen krijgen twijfelt u dan géén seconde maar ga naar uw dierenarts. Liever een keer te veel als te weinig en uw dierenarts is de enige die u op dat moment kan helpen.

Jolanda

Wilt u Jolanda's column delen met uw twitter vrienden klik dan op deze "tweet button"