Column

De voordelen van een privé les.

De vakantie is weer voorbij en het gewone leven gaat weer beginnen. Als hondentrainer merk ik dat deze tijd ook aanleiding is om het gedrag van uw hond weer eens onder de loep te nemen. Er zijn ook mensen die niet op vakantie zijn geweest maar een pup hebben gekocht of een herplaatshond in huis hebben genomen. De nieuwe hond vraagt veel energie en tijd van u om te wennen in zijn nieuwe omgeving.

Veel mensen hebben toch behoefte aan enige begeleiding bij de opvoeding van de hond. Dit kan op allerlei gebied zijn, bijvoorbeeld gedrag, zindelijk worden, verzorging e.d.. U kunt hiervoor naar een hondenschool gaan en in groepsverband trainen. Ik krijg de laatste tijd reacties van mensen, die voor een herplaatshond hebben gekozen, dat ze niet op de hondenschool terecht kunnen omdat ze daar geen puppy cursus hebben gedaan. Ook hoor ik dat de herplaatshond, die nog niets aan opvoeding heeft ontvangen en nog geen jaar oud is, niet meer terecht kan in de puppy klas. Best begrijpelijk maar wat gebeurd er, die hond wordt in een gevorderde groep gezet (als dit mogelijk is ze hebben immers geen puppycursus op die hondenschool gevolgd) maar kan niet mee komen en krijgt te weinig begeleiding. Deze combinaties worden als lastig ervaren en van het veld gestuurd. Ook voor de eigenaar van de hond werkt het zó demotiverend dat ze halverwege de cursus afhaken. Dit vind ik vreselijk jammer. Deze combinaties vallen tussen wal en schip en hebben juist aandacht en hulp heel hard nodig.

Zowel voor pups als voor herplaatshonden van alle leeftijden kunt u bij mij terecht voor één of meerdere privé lessen. Ik kom dan bij u thuis en we nemen eerst de vragen en of problemen met de eigenaar van de hond door. Door tips te geven, voorbeelden te laten zien en te oefenen op ander gedrag dan het ongewenste gedrag, leert de hond via de baas wat er van hem verwacht wordt. De eigenaren ervaren het als héél erg leerzaam, gezellig en leuk. De hond pikt het gewenste gedrag veel sneller op als tijdens een les waar hij afgeleid wordt door de andere honden in de groep.

Natuurlijk is socialiseren belangrijk en dit is een reden dat veel mensen in groepsverband trainen. Toch kan de socialisatie ook thuis geoefend worden. Ook dit wordt in een privé les uitgelegd en gaan we op pad om hier aan te werken.

Mocht u na het lezen van deze column meer informatie willen over een privé les, kijkt u dan op mijn website onder de button "privé les". Mail of bel vrijblijvend. Mijn telefoonnummer is 06-55188580.

Jolanda

Wilt u Jolanda's column delen met uw twitter vrienden klik dan op deze "tweet button"