Rangorde binnen het gezin.

Ik kan het iedereen aanbevelen om een hond in huis te nemen. Maar ik begrijp dat het soms echt niet kan. Allergie voor huisdieren, angst voor een hond, geen tijd voor de hond zijn allerlei redenen. Het is ook goed dat mensen eerst goed nadenken of het voor hun wel haalbaar is om een hond in huis te nemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig hondenuitlaatservices. Een hond geeft heel veel gezelligheid in huis maar honden zorgen er ook voor dat de baas weer naar buiten gaat en aanspraak krijgt met mensen uit zijn of haar buurt. Een hond kost tijd en geld. Een hond verhaart vaak en dus moet de stofzuiger iedere dag door het huis. Een hond komt je troosten als je verdriet hebt en wil met je spelen. Zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei argumenten waarom u wel of niet een hond zou nemen.

Wat belangrijk is, als u er voor kiest een hond in huis te nemen, is dat u begrijpt hoe de rangorde binnen uw gezin eruit gaat zien.

Het is net een trappetje. Bovenaan de trap staan de ouders, daaronder komen de kinderen welke ouder zijn dan ongeveer 14 jaar. (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen van kinderen die erg flink zijn en waarvan de hond het accepteert als ze hem een commando geven en dit commando dan ook opvolgen). Dan komt de hond en daarna de kinderen onder de 14 jaar. Daaronder komen de overige huisdieren bijvoorbeeld het konijn of de katten.

Kleine kinderen kunnen allerlei leuke spelletjes met de hond doen maar blijf er als ouder altijd bij. Laat de hond en het kind nooit alleen. Een hond zal nooit zomaar, zonder reden bijten. Hij zal altijd eerst een waarschuwing geven in de vorm van grommen of tanden laten zien.Sommige honden lopen weg maar het kind komt achter ze aan waardoor ze klem raken. Deze waarschuwingen betekenen "stop" je staat lager op de trap als ik en ik wil niet dat je dit bij me doet. En hier komt het grote probleem dat het kind dit niet begrijpt en doorgaat en wij als ouder niet opletten. De hond bijt en de hond heeft het gedaan en moet weg of nog erger afgemaakt worden.

Het is dus erg belangrijk als ouder om de kinderen met de hond goed te begeleiden. Het lukt niet om in deze column alle problemen rond dit onderwerp te behandelen maar daarom is het wel belangrijk, als u een hond wil aanschaffen en u heeft kleine kinderen in huis, een goed boek over dit onderwerp te kopen en naar een hondenschool te gaan.