Column

Is een mens nu echt slimmer dan een hond?

Telkens wanneer er weer een bericht in de media verschijnt over hondenbeten, komt bij mij deze vraag weer boven drijven.

Afgelopen week stond er een stukje op rtlnieuws.nl over een twee weken oude baby die in Duitsland was doodgebeten door een Husky. Een vreselijk drama voor het gezin en directe betrokkenen, de precieze toedracht stond er niet bij, en daarom kan ik niet echt oordelen over wat er is gebeurt. Er stond wel bij dat de hond was afgemaakt. Omdat er ook bij stond dat de moeder alleen thuis was met nog twee kinderen, rijst bij mij het vermoeden, dat het kind en de hond even aan moeders aandacht zijn ontglipt. Het kind heeft iets gedaan, misschien gebrabbeld, gehuild, bewogen of iets dergelijks, waar de hond instinctief op heeft gehandeld. De hond weet niet beter, mensen met honden HOREN wel beter te weten en NOOIT je hond en kind alleen te laten.

Zoals ik al schreef, de hond handelde instinctief. Honden zijn niet zo moeilijk te begrijpen, ze denken heel primitief en nooit verder dan hun hondenneus lang is. Mensen die de moeite nemen om een hond aan te schaffen, zouden zich iets verder in een hond moeten verdiepen dan het zindelijk maken van je hond, dit willen wij wel graag weten, want aan een niet zindelijke hond heb je veel extra werk. Dus in mijn optiek wordt er een hond weer afgemaakt omdat de baas een fout heeft begaan. Hoe triest het ook is, maar bijna altijd krijgt de hond de schuld van de verkeerde inschatting van zijn baas.
Dit zal wel nooit veranderen, denk ik.

Dit is overigens niet de reden waarom ik mijn afvraag of een mens nu echt slimmer is dan een hond. De vraag komt boven drijven door een reactie die op het bericht volgde. Een reactie was, in de trend van, "ze moesten die hond direct een kogel door de kop schieten". Volgens mij is dit net zo'n primitieve en instinctieve reactie als die van een hond. De schrijver, en er zullen vast een aantal mensen zijn die net als hem denken, van deze reactie wist net zo veel van de situatie af als ik, te weinig om een echt oordeel te kunnen vellen. Nu kunt u denken, ja maar dat is een mening van een aantal mensen, dus valt dat primitieve denken van de mens misschien nog wel mee. Toch betrapte ik mijzelf ook op precies dezelfde primitieve en instinctieve gedachte als van een hond, door te denken, "zeg mafkees die kogel kan je zelf door je kop krijgen", en dacht dat ik op dat moment er wel verder over nagedacht had. Achteraf blijkt dat dus niet zo te zijn.

Verder kan ik wel een boek vol schrijven over dit soort voorbeelden, echter wil ik u nog één voorbeeld geven.
Deze dag was er een wilde staking van buschauffeurs, mensen die graag meer zeggenschap wilde hebben. Het nadeel van dit bericht was, dat het moeilijk is in te schatten of ze gelijk hebben of niet.
Mijn eerste primitieve en instinctieve gedachte, het zelfde als van een hond, was "man ga lekker achter het stuur zitten en rij van A naar B, stop af en toe om mensen in en uit te laten stappen, vang je salaris, doe niet zo moeilijk en wees tevreden".
Wanneer je naar een hond kijkt, die heeft ook geen zeggenschap, vangt zijn voer(salaris) en voor de rest doen ze niet moeilijk en zijn over het algemeen erg tevreden met hun bestaan. Dus waarom zeggenschap, laat dat aan je baas over, geen zeggenschap geen stress dat maakt je leven een stuk plezieriger. Gelooft u mij niet, vraag het maar aan uw hond.

Nu loop ik er al een tijdje mee en terwijl ik het mij afvraag of een mens slimmer is dan een hond en dit schrijf, liggen Casper, Beertje en Jacco, onze honden, lekker te slapen en het zou hun echt een worst zijn.

Kortom wie is er nu slimmer??

Groetjes,
Maurice

Wilt u onze site delen met uw twitter vrienden klik dan op deze "tweet button"