Column

Slipketting en andere martelwerktuigen.

Er zijn diverse "hulpmiddelen" in de handel die u helpen bij het "opvoeden" van uw hond.
Slipkettingen, kettingen met pinnen eraan, antiblafbanden, anti spring tuigen, op afstand te bedienen corrigeer banden zo kan ik nog wel even door gaan.

De slipketting is een halsband tegen het trekken. Dit werkt ook inderdaad een aantal maanden. Daarna neemt het trekken weer toe. Dit komt omdat de hond in die maanden nekspieren is gaan kweken, waardoor hij die ketting niet meer voelt maar afgeleerd om te trekken dat heeft de hond niet. Bij erg sterke honden wordt er dan overgegaan op een prik- ketting. Dit is echt martelen. Wilt u weten hoe de hond dit ervaart doet u er dan zelf eens een om en dan hoeft u die ketting nog niet eens strak te trekken. Die hond begrijpt niet waarom hij dat pijnlijke ding om moet en naar buiten gaan wordt er voor hem niet leuker op. Het is op zijn minst te hopen dat die prikketting binnen af wordt gedaan. Ik heb honden gezien waarbij de pinnen in de nek van de hond waren gegroeid en er operatief uit verwijderd moesten worden.
Wij eigenaren hebben, ongemerkt, onze pup het trekken zelf aangeleerd. Nu de hond groter wordt moet het weer afgeleerd worden. Hier zijn diverse oefeningen voor. Vraag om advies bij uw hondenschool of gedragstherapeut.

De slipketting hoort losjes om de nek van de hond te hangen als hij niet trekt. Veel eigenaren hangen de slipketting verkeerd om waardoor de ketting niet kan slippen en dus constant strak blijft zitten. Of de ketting wordt te klein gekocht zodat deze ook niet kan slippen.
Een probleem wat ook veel voorkomt is het niet laten vieren van de lange lijn wanneer de eigenaar aan de hond een commando "af" of "plat" heeft gegeven. De hond doet netjes wat de eigenaar vraagt en krijgt vervolgens een ruk in zijn nek. Hierdoor denkt de hond dat hij iets fout doet. Nee, de eigenaar maakt een grove fout door de lange lijn niet te laten vieren.

Antiblafbanden zijn ook van die martelwerktuigen. De hond blaft en hoort gelijk een piepende hoge toon, of krijgt een of andere trilling of schok in zijn nek of wat de fabrikant dan ook maar heeft bedacht om het blaffen te stoppen. Dit geldt ook voor de op afstand te bedienen corrigeer banden.
Ik heb een paar weken geleden een in paniek geraakte hond door het bos zien rennen. Kalmeren lukte niet en hij kwam steeds dichter bij de provinciale weg. Ik zag dat de hond geschrokken was en niet te benaderen was. Ik hield in de gaten wat hij deed, probeerde om te voorkomen dat hij te dicht bij de weg kon komen en hoopte snel een eigenaar te zien. Via een telefoontje van een bekende die aan de andere kant in het bos liep kwamen we achter de eigenaar. Deze kreeg de hond met moeite te pakken. Op de vraag waar de hond zo van geschrokken was zei de eigenaar dat ze hem corrigeerde met de op afstand bedienbare correctieband. "Die werkte toch zo goed, alleen vandaag ging hij er ineens in paniek vandoor". Ik heb geprobeerd uit te leggen wat er in de kop van de hond is omgegaan en dat ze dat ding in de vuilnisbak moet gooien. Vervolgens via een hondenschool of een gedragstherapeut de hond het commando "hier" moet gaan leren en zolang als de hond niet luistert hem aan een lange lijn kan uitlaten.

Mijn advies: alstublieft als u een gehoorzaamheidsprobleem hebt met uw hond, hij trekt, springt tegen mensen op, luistert niet als hij los loopt, blaft of andere problemen, neem dan contact op met een hondenschool of een gedragstherapeut. Zij kunnen u helpen met oefeningen, aanpassingen in huis of hulpmiddelen die niet schadelijk zijn voor uw hond.

Jolanda