Column

Sociaal gedrag van mens en dier.

Als eigenaar van een hond kom je regelmatig met andere mensen en of dieren in contact. We lezen vaak dat mensen met een huisdier niet meer zo eenzaam zijn, minder vaak naar de huisarts gaan, minder snel in een depressie komen en langer actief blijven. Een huisdier hebben is leuk maar voor veel mensen heeft een huisdier hebben een nog veel diepere betekenis.
We leven in ons land met veel mensen op een relatief klein oppervlak dus is het belangrijk dat we ons sociaal gedragen. Wat is dat sociaal gedrag? Hoe gedraag ik me sociaal en wat moet ik mijn hond dan leren? Om hier antwoord op te geven hebben wij een aantal richtlijnen voor u opgesteld die u als goede eigenaar behoort te weten.

Sociaal gedrag is rekening houden met elkaar. Uw hond socialiseren is hem leren omgaan met andere dieren en bekend maken met allerlei situaties.
Als u buiten loopt met uw hond is het eerste uitgangpunt van u, dat de persoon die u tegenkomt niets met uw hond te maken wil hebben. Het is erg vervelend als men in zijn nette pak loopt en er een hond tegen je opspringt of zijn kwijlbek afveegt aan je jas. Daarom is het raadzaam om het begroeten van andere mensen nooit goed te vinden, tenzij die persoon het zelf aangeeft.
Wanneer u met een pup op straat loopt heeft hij een grote aantrekkingskracht op kinderen, maar ook op volwassenen. Het overgrote deel van deze mensen heeft geen aandacht meer voor uw pup zodra hij een volwassen hond is. De kans bestaat zelfs dat ze hem dan groot en eng vinden. Dit is best sneu voor uw hond en hij begrijpt daar ook niets van en wil, als u het toen hij pup was goed vond, weer naar die mensen toe want dat was toch leuk. Nu loopt u met een trekkende hond en de mensen kunnen niet meer langs lopen zonder dat ze door uw hond begroet worden. Zo leest u uit het bovenstaande dat u alert moet zijn op situaties waar u nog niet aan denkt als u met een klein pupje buiten loopt. Laat hem gaan zitten tijdens het aaien maar sla ook eens een aaibeurt over en loop door.

Hondenpoep op straat of stoep is overal verboden. Neem daarom altijd een zakje mee zodat u de poep kan opruimen als het toch gebeurt. Komt u ergens waar u niet bekend bent, neem dan altijd een zakje mee en ruim de hondenpoep op. Laat uw hond in geen geval tegen de planten in particuliere tuinen plassen.

Zodra u uw huis uitloopt en de openbare weg (inclusief de stoep) betreed moet de hond aangelijnd zijn. In de bebouwde kom is het in vrijwel iedere gemeente verboden om de hond los te laten lopen. Houd u aan de regels.
Laat uw hond bij iedere stoeprand zitten en steek pas over op het moment dat de hond zit en u gezegd heeft dat hij mag oversteken. Dit voorkomt dat de hond al op de straat staat terwijl u de weg nog niet heeft overzien. Vooral fietsers rijden dicht bij de stoeprand en kunnen in botsing raken met uw hond met alle gevolgen van dien.

Als u naar het bos gaat kijkt u dan eerst op het bord wat de regels in dat bos zijn, voordat u uw hond uit de auto laat. Soms mag uw hond loslopen, soms alleen aangelijnd. Houdt u aan deze regels. Een loslopende hond in een bos waar dit niet mag, kan u een bekeuring opleveren van €75,-.
Ook in het bos kunt u mensen tegen komen die absoluut niet op honden gesteld zijn. Wij moeten dat respecteren, want het bos is van iedereen.
Wanneer uw hond los mag lopen en u een andere hond tegenkomt die aangelijnd is, lijn uw hond dan ook aan. U weet niet wat de reden is dat deze hond is aangelijnd en deze mensen mogen daar ook lopen. Neem dan geen enkel risico. Loopt u op een ruiterpad en u komt een paard tegen, lijn uw hond op tijd aan en houd afstand.
Probeer om uw hond af te leiden zodat hij niet gaat blaffen en/of springen waardoor het paard zou kunnen schrikken.
Als er kinderen spelen in het bos en uw hond loopt los probeer deze kinderen te ontwijken door er met een flinke boog om heen te lopen. Lukt dit niet, lijn u hond dan aan. Enthousiast spelende kinderen en angstige kinderen met los lopende honden zijn dikwijls aanleiding tot incidenten.
Loop ook niet op iedereen af die u tegenkomt. Of ze nu een hond hebben of niet, de kans is groot dat ze niet van u en/of uw hond gediend zijn.
Komt u een honden uitlaatservice tegen, loop daar dan niet op af. De groep honden van de uitlaatservice vormen een roedel en de kans is groot dat indringers (u en uw hond) niet geaccepteerd worden.
Let goed op uw hond en laat hem niet te ver bij u vandaan lopen. U ziet dan niet meer wat hij doet. U vertrouwt uw hond wel maar u weet niet wat of wie zich daar buiten uw gezichtsveld bevindt. Ook weet u niet hoe andere honden reageren op uw hond. Wij hebben huilende mensen meegemaakt die hun hond kwijt waren omdat mensen loslopende honden bij zich laten komen, aanlijnen en snel weglopen. U bent niet de eerste die zijn hond op internet terug kan kopen of nooit meer iets van hun hond vernemen!

Gaat u naar een restaurant, vraag dan tijdens het reserveren of uw hond mee mag. Als dit is toegestaan, zorg dan dat uw hond goed is uitgelaten en neem hem altijd aangelijnd mee. Laat uw hond niet in het looppad liggen maar onder de tafel zodat niemand over hem kan struikelen. Ook hier komt u mensen tegen die netjes gekleed zijn. Leer uw hond om mensen te negeren.

In steeds meer zieken- en verzorgingshuizen mogen huisdieren op bezoek komen. Informeer van te voren of dit is toegestaan en laat uw hond eerst goed uit. Hou de hond altijd aangelijnd. De meeste patiënten of bewoners zullen een bezoekje van een hond erg leuk vinden maar niet iedereen. Houd uw hond daarom bij u en mocht de patiënt of bewoner het leuk vinden, dan maken ze dat zelf wel duidelijk.

Blindengeleidehonden en andere hulphonden dragen vaak een hesje waar op staat dat ze aan het werk zijn. Laat deze honden met rust. Aai ze niet en laat uw hond niet naar die hond toegaan. De hulphond wordt dan afgeleid en kan daardoor zijn werk niet goed verrichten waardoor de hulpvragende persoon in problemen kan komen.

Socialiseren van uw pup door hem overal mee naar toe te nemen en aan allerlei dieren en dingen te laten wennen is net zo belangrijk als uw gedrag in bovenstaande situaties. Het zal u opvallen dat u nog veel meer plezier aan uw trouwe viervoeter beleeft. En komt u er even niet meer uit zoekt u dan deskundige hulp. Veel succes en heel veel plezier samen!

Jolanda

Wilt u onze site delen met uw twitter vrienden klik dan op deze "tweet button"