Column

Waarom springt een hond tegen ons op.

Een veel gehoorde vraag in de les is "Hoe leer ik mijn hond af dat hij tegen ons en visite op springt".

Voordat ik uitleg hoe je de hond dit kan afleren vraag ik altijd eerst aan de mensen of ze weten waarom die hond opspringt. Als je namelijk begrijpt waarom hij een bepaalt gedrag vertoond dan is het vaak al minder vervelend dat hij het doet.

Een hond springt op uit enthousiasme, hij is blij dat we thuis komen en dat er visite komt. Ja, dat is wel zo maar er zit meer achter. Als je namelijk op zo'n moment iets naar beneden buigt dan zie je dat de hond je gezicht probeert te likken (snuitlikken, noemen we dat). Veel mensen vinden dit vies en straffen de hond af als hij dit doet. Ook hier volgt dan weer de vraag "Waarom likt hij in je gezicht".

Om op beide vragen antwoordt te geven gaan we terug naar de wolven. Als moeder wolf terug komt van het jagen beginnen de welpjes de mondhoeken van de moederwolf af te likken. Ze proberen zelfs in de mond van de moeder te likken. Op deze manier sporen ze haar aan om het voorgekauwde voedsel uit te braken. Dit kunnen de welpjes vervolgens opeten. Het is dus een onderdanig gedrag. We zien dit gedrag bij onze honden onderling vaak ook.

Als wij thuis komen is uw hond blij en omdat wij de Alfa's (de roedelleiders) zijn worden wij onderdanig begroet. De ene hond gaat op zijn rug liggen en laat zijn buik zien. Een andere hond springt tegen ons op om onze "snuit" te likken.
Ze kunnen er anders niet bij! Het snuitlikken is een onderdanig gedrag wat wij gaan afstraffen omdat wij het vies vinden. In de ogen van de hond klopt hier helemaal niets van en de rangorde tussen baas en hond kan worden verstoord.

Wat kunnen we hier nu aan doen. Ten eerste leren we de hond om niet meer tegen ons op te springen. De grote fout die veel mensen hierbij maken is om "LAAG" te gaan roepen als de hond tegen iemand is opgesprongen. De hond legt de link dat als hij tegen iemand opspringt daar het woordje "laag" bij hoort en zal het opspringen niet afleren. Dit komt omdat we dit helemaal niet bedoelen. Daarom moeten we het anders aanpakken, namelijk als de hond tegen iemand opspringt negeer je hem of je zegt "uh, uh".
Zodra de hond weer met 4 poten terug op de grond is zeg je meteen "LAAG". En hij kan een beloning krijgen. Zo leert de hond dat 4 poten op de grond "laag" betekend. De volgende stap is om voordat de hond wil opspringen het commando "laag" gezegd wordt. Zo weet de hond dat hij met 4 poten op de grond moet blijven. Iedereen die zijn hond een beetje kent weet de momenten waarop hij graag zou willen opspringen. Ben u als baas te laat en is de hond al opgesprongen, dan gaat u een stap terug door hem te negeren of uh, uh te zeggen en hem weer de bevestiging te geven dat als hij met 4 poten op de grond staat er een beloning met het woord "laag" volgt.

Het snuitlikken moet u zien als een kusje en als u dit niet wilt moet u ervoor zorgen dat de hond de kans niet krijgt. Als hij de kans niet krijgt hoeft u hem ook niet te straffen en mocht u te laat zijn dan kunt u aan de hond mededelen dat het lief bedoeld is maar dat het nu klaar is. Doe dit zonder een boze stem of allerlei correcties naar hem te roepen.

Ik hoop dat voor veel mensen bovenstaande uitleg een andere kijk op het ongewenste opspringen en in het gezicht likken zal geven.

Jolanda