Column

Een felle tante.

In de tijd dat ik net mijn eigen hondenschool begon, werkte ik bij een bedrijfje waar de plaatselijke groenteboer iedere dag verse groenten en fruit kwam brengen.
Henk en Sjaak, 2 broers, de ene vrijgezel en de andere getrouwd met Corry runde samen de winkel. Henk woonde bij de winkel en Sjaak en zijn gezin in het dorp zelf.

Op een ochtend kwam ik op het werk en hoorde ik dat Henk de avond ervoor was overvallen in zijn huisje. De deur bij Henk stond altijd los voor iedereen die nog wat nodig had uit de winkel.
Henk erg geschrokken, werd door Corry en Sjaak geadviseerd om een hond te nemen.
Daar moest Henk eerst niet veel van weten. Hij interesseerde zich niet zo voor honden, wat moest hij nou met een hond in huis. Maar nadat hem goed was uitgelegd dat een waakhond hem wel zou beschermen tegen lui die kwaad wilde besloot Henk een hond te kopen.

Hij pakte het meteen goed aan want hij kocht een Mechelse Herder pup. De hond kwam bij een fokker vandaan die honden voor diverse politiedoeleinden fokte. Als de pups 4 weken oud zijn worden ze al bij hun moeder weggehaald. Dit is veel te vroeg. Normaal gebeurd dit als de pups ongeveer 7 weken maar liever nog 8 weken oud zijn. Zo hebben ze nog van hun moeder en broertjes en zusjes geleerd wat er gebeurd als je een ander pijn doet of als een andere hond niet met je wil spelen. Omdat dit nu niet geleerd word zijn deze honden erg hard in de bek wat ze nodig hebben om hun werk op volwassen leeftijd goed te kunnen doen. Als de kaken van Bella op elkaar slaan dan wil je daar je hand echt niet tussen hebben. Het is een prachtige pup mooi rood bruin met een gitzwarte kop. Een mooi, pittig hondje zullen we maar zeggen.

De pup, een teefje, moest erg veel leren dus besloten Henk, Sjaak en Corry bij mij op puppycursus te komen. Henk met Bella en Corry met haar kleine Jack Russell pup. Sjaak kwam mee om te kijken en om Henk te helpen.
Vaak zeiden Corry en ik tegen elkaar, als dat maar goed komt met Henk en Bella. Bella is zo fel en Henk is niet zo consequent en misschien wel te lief voor haar.
De andere honden, en de andere cursisten in de groep wisten wat er gebeurd was en hadden alle begrip als ik soms wat langer met Henk en Bella bezig was. We hebben ook wel erg veel schik gehad want Henk nam het niet zo nauw met een commando maar 1 keer te geven. Nee die werd op zijn minst 5 keer herhaald en als ik dan zei dat hij dit commando maar 1 keer moest zeggen dan zei hij steevast "Ja, ja dat is zo maar dat moet ik nog even leren he".

Omdat ik mijn eigen hondenuitlaatservice startte mocht (en ze mag nog steeds mee) Bella dagelijks met me mee naar het bos of naar het strand. Aan de riem was het inmiddels al een felle hond geworden maar los ging het erg goed. Ze luisterde erg goed naar Sjaak, Corry en mij maar naar Henk was het nog wel eens een probleem. Henk begon het wel spannend te vinden om zo'n waakhond te hebben en we betrapt hem erop dat hij wel eens tegen Bella zei "Pak ze maar", als er vreemde lui voorbij kwamen. Dat was niet de bedoeling en we hebben hem duidelijk gemaakt waarom hij dit absoluut niet mocht doen. Inwendig waren we blij dat Henk zich veilig voelde met Bella aan zijn zijde.

Bella groeide op en als we een nieuwe oefening in de les gingen doen dan had ik die met Bella al geoefend zodat het voor Henk niet zo moeilijk zou zijn. Dit hebben we hem later pas verteld want we vonden het anders zo sneu. Henk was immers iedere week verbaasd over de prestaties van zijn hond en begon langzaam steeds meer van Bella te houden. Ook Bella begon Henk als haar baas te zien, iets waar we heel lang onze twijfels over hebben gehad. Zou het goed komen tussen die twee. Zullen het maatjes worden.

Bella is nu 4 jaar oud en een prachtige hond geworden. Ongeveer 4 of 5 keer per week gaat ze met me mee. We gaan lekker wandelen en zwemmen. Vele mensen vinden het zo een mooie hond. Het is een felle tante met gebruiksaanwijzing maar voor de mensen die ze kent een troetel tante.

Laatst had Henk het hek gesloten en Bella op het erf los gelaten. Achter in de schuur zat nog een man wat plaatselijke folders te vouwen en Henk had dit niet in de gaten.
De man wil niets vermoedend naar het hek lopen maar stond ineens oog in oog met Bella.
Oeps, daar hadden beide niet op gerekend en terwijl Bella blaffend aan kwam rende de man zo snel als hij kon het hek door. Foutje want het was niet het hek naar de straat maar het hek naar de andere tuin. Daar zat hij nu opgesloten.
Henk die Bella zo tekeer hoorde gaan ging eens polshoogte nemen en trof daar in de tuin een bibberende man aan. Erg vervelend maar gelukkig goed afgelopen.

Ja, dat is Bella ten voeten uit. Een goede waakhond die doet waar ze voor is aangeschaft. Een sloot als afrastering dat deert haar niet. Op een zondagmiddag werd ze uitgeblaft door een stel jongens op de fiets. Wat dacht Bella ik zal jullie een lesje leren en hup ze nam een sprong zo over de sloot en achter die jongens aan. Je raad het al, die jongens hebben gefietst voor hun leven en laten het voortaan wel uit hun hoofd om honden te plagen.
En Bella...... die stond vervolgens midden op het kruispunt iedereen tegen te houden die de straat van haar wilde in rijden. Toch maar een hek voor de sloot geplaatst, helaas Bella dit is niet helemaal de bedoeling.

Jolanda