Column

December, januari en februari, feestdagen, kou en...... sneeuw?

De winter komt eraan. Zal er weer zoveel sneeuw en ijs komen? Ook de feestdagen en het vuurwerk hoort bij de maand december. Voor veel dieren is dit een onrustige tijd maar wij baasjes kunnen daar veel aan doen.
Als de dagen korter worden lopen we vaker met onze hond in het donker. Zeker als u een zwarte hond hebt wil het nog wel eens voorkomen dat medeweggebruikers u en uw hond niet zien. Als u op wegen zonder voetpaden loopt, laat uw hond dan aan de binnenkant (de bermkant) lopen. Als u hem aan de buitenkant laat lopen, kan een automobilist hem over het hoofd zien omdat hij lager is dan u, met alle nare gevolgen van dien. Om goed zichtbaar te zijn is het verstandig om een lampje aan de halsband van uw hond te doen of hem een reflecterend hesje aan te doen. Ook u kunt een reflecterend hesje aan.

Samen spelen in de sneeuw is leuk en ook zeker aan te raden want de honden vinden het geweldig. Toch schuilen er ook gevaren. Als uw hond teveel sneeuw eet kan hij ziek worden en moet hij véél vaker plassen, de pekel en ijsklonten gaan vaak tussen de kussentjes van hun poten zitten.Trekt u deze klonten er niet af maar houd de haren tussen de tenen kort en spoel bij thuiskomst de poten af in lauw water. Een beetje vaseline op de kussentjes voordat u naar buiten gaat voorkomt een hoop narigheid. Doe kale rassen of korte, gladharige rassen een jasje aan want de vacht van onze huishond is, door de centrale verwarming, niet meer gewend aan extreme kou.

Schaatsen is leuk maar niet voor honden. Laat uw hond thuis als u gaat schaatsen! Wist u dat de poten van uw hond kunnen bevriezen en als uw hond aan het ijs likt zijn tong kan vastvriezen aan het ijs? De ijzers van schaatsen zijn vlijmscherp en kunnen verwondingen aan uw hond veroorzaken. Als het dooit weet de hond niet dat het ijs onveilig is geworden. Hij vindt op het ijs lopen nog steeds leuk. Hier gebeuren regelmatig ongelukken mee. U kunt hem niet redden als hij door het ijs zakt, omdat het ijs ook voor u veel te zwak is geworden.

Een hond kent 2 soorten angst. Innerlijke angst de symptomen zijn dan een verhoogde hartslag, verstarren, eventueel gecombineerd met angstgedrag en alleen angstgedrag. De symptomen zijn dan o.a. een normale hartslag, trillen, blaffen, wegkruipen, tegen de muur op springen, hijgen.
Innerlijke angst is een angst die ontstaat als de hond ergens van schrikt, bijv. vuurwerk, of pijn. De hond is dan echt bang. Angstgedrag ontstaat vaak doordat hij gedrag van zijn baas overneemt. Het kan ook gedrag zijn van een andere hond. We noemen dit gedragssynchronisatie. De hond is niet echt bang maar vertoont alleen angstgedrag omdat hij dat gezien heeft van een andere hond in een bepaalde situatie of omdat hij dit gevoeld heeft van zijn baas. Bijvoorbeeld u als baas bent bang in het donker en u gaat met uw hond naar buiten, dan loopt u niet ontspannen. Uw hond merkt dat meteen en omdat u zijn baas bent kan hij uw gedrag over gaan nemen. U bent immers zijn leider. Hierdoor kan hij angstig gaan reageren maar omdat hij niet echt bang is zal zijn hartslag normaal blijven.
Alleen innerlijke angst mag u troosten omdat deze hond echt bang is. U geeft hem steun waardoor de hond minder bang wordt. Een hond die alleen angstgedrag vertoond moet genegeerd worden omdat dit aangeleerd gedrag is wat erger wordt als je hem troost. Hij voelt dan dat hij goed gedrag vertoont en gaat het vaker uitvoeren. Een hond die beide angsten heeft mag getroost worden door hem op de arm te nemen of bij u op schoot. Zeg met een normale stem tegen hem dat het goed is (niet betuttelen).
Als u in normale omstandigheden de hand op zijn hart legt dan weet u zijn normale hartslag zodat u in een angst situatie gelijk voelt of de hond innerlijke angst heeft.

December is een drukke maand. Uw hond voelt spanning en drukte goed aan en zal zich wat anders dan anders gedragen. Als u cadeautjes heeft, geef uw hond ook een cadeau, een lekker bot bijvoorbeeld, pak het in en laat hem dat opzoeken tussen de andere cadeautjes en zelf uitpakken. Erg leuk en gezellig.
Half december begint het geknal, wees alert en houd de hond vanaf deze tijd buiten aan de riem. In het buitengebied wordt veel met carbid geschoten. Dit maakt veel lawaai, houd hier rekening mee en denk niet dat u rustig in het buitengebied met uw hond kunt wandelen. Een hond die erg schrikt zet het op een lopen, luistert niet meer naar de baas en weet zelf niet meer waar hij heen rent. Laat de hond op oudejaarsavond niet alleen thuis. Gaat u weg, neem de hond dan mee. Kan dit niet, bespreek dan vroegtijdig een pension. Doe navraag of er rondom dit pension veel vuurwerk wordt afgeschoten. Zo ja, zoek dan een ander pension. Doe de gordijnen dicht en de tv of radio wat harder aan. Laat om tien uur de hond aangelijnd uit. Daarna pas weer als het knallen voorbij is. Houd de hond om twaalf uur binnen. De hond kan achter vuurwerk aanrennen of er kan vuurwerk zijn richting op komen. Hij kan ook vuurwerk in zijn bek nemen. Als de hond niet bang is kunt u hem voor het raam laten kijken. Pas op dat er na twaalf uur, als het vuurwerk begint, geen buitendeuren open blijven staan zodat uw hond kan ontsnappen. Vooral als u kinderen hebt of visite gebeurt dit vaak. Neem de hond ook niet op de arm mee naar buiten. Van schrik kan hij uit uw armen springen en er vandoor gaan. Is uw hond erg bang, dan kunt u medicatie overwegen. De voorkeur gaat uit naar homeopathische middelen. Vaak moet u daar wel een aantal dagen van tevoren mee beginnen. Neemt u in dat geval nu al contact op met een dierenhomeopaat. U kunt ook de dierenarts raadplegen, maar pas op voor medicatie waar de hond suf van wordt: uw hond ligt in zijn mand te slapen, suf van de medicatie van de dierenarts, het vuurwerk geeft hem angst, maar als hij naar u toe wil komen om troost te zoeken en zijn lichaam niet doet wat hij wil, is de angst dubbelop.
Als u, tijdens het uitlaten de dagen voor oudjaar, een groepje kinderen tegen komt met vuurwerk, vraag dan of ze even willen stoppen omdat uw hond zo bang is. Ook al is uw hond niet bang, één harde knal en u heeft een hond die voortaan bang is voor vuurwerk (en onweer). Vergeet niet de kinderen te bedanken u zult zien dat ze het onthouden en rekening met u blijven houden. Houd uw hond ook op Nieuwjaarsdag nog aan de riem tijdens het uitlaten. Veel nog niet afgestoken vuurwerk ligt nog op straat en kinderen zijn nog bezig om dit vuurwerk alsnog af te steken. U kunt dan beter de hond meenemen naar het bos of het strand.

Jolanda